АГРОТРЕЙД допомагає школярам краще пізнати історію України

АГРОТРЕЙД допомагає школярам краще пізнати історію України

Компанія організувала екскурсії на Меморіальний комплекс «Пам’яті героїв Крут» для учнів з Сумської та Чернігівської областей.

Цього року виповнилося 100 років битві під Крутами, яка стала символом мужності і самовідданості юних патріотів у боротьбі за незалежну українську державу.

Щоб ближче познайомити школярів з історією, Група АГРОТРЕЙД організувала поїздки для дітей з восьми сіл, де ведуть діяльність підприємства холдингу.

«Молоді хлопці, захищаючи Україну, вступили в бій з більшовиками, які мали значну чисельну перевагу. Місце бою, на якому звели Меморіальний комплекс, знаходиться неподалік від одного з наших кластерів. Битва була скупо описана в підручниках, виявилося, що навіть в районах, які знаходяться неподалік, про неї знають не так вже й багато. Тому ми вирішили організувати екскурсії, дати можливість школярам доторкнутися до історії», – розповіла директорка з фінансової та операційної діяльності Групи АГРОТРЕЙД Олена Ворона.

Холдинг взяв на себе як фінансову, так і організаційну частину: транспорт, оформлення дозвільних документів для дітей.

Науковий співробітник Меморіального комплексу «Пам’яті героїв Крут» Наталія Примушенко розповіла, що разом з колегами була приємно здивована такою ініціативою: «АГРОТРЕЙД – перша компанія, що привезла сільських школярів, батьки яких далеко не завжди мають можливість оплатити екскурсію».

За її словами, екскурсія викликала великий інтерес у дітей, особливо – та частина експозиції, що присвячена юним бійцям АТО, які загинули у віці 18-19 років.

Заступниця директора школи с. Халимонове Світлана Крапивна зазначила: «У школі дітям розповідають про подвиг юнаків під Крутами, але екскурсія дає зовсім інший рівень сприйняття. Можливість побачити все своїми очима, доторкнутися до зброї і шинелей, паровозу, зайти в старий вагон, зануритися в атмосферу бою – все це дає яскраві враження, які запам’ятаються надовго», – підкреслила вона.

ІСТОРІЯ

У 1918 році під Крутами київські студенти та гімназисти протистояли армії більшовиків, захищаючи молоду Українську Народну Республіку, яка проголосила суверенність після розпаду Російської імперії. Бій тривав майже п’ять годин. Незважаючи на те, що більшовиків було 4 тис., а українських бійців – близько 400, вони змогли затримати ворогів, вигравши для УНР час. Це дозволило Центральній Раді укласти Берестейський мирний договір. У радянські роки історія бою замовчувалася. Будівництво Меморіального комплексу «Пам’яті героїв Крут» почалося в 1990 році з ініціативи громадськості, урочисте відкриття відбулося в 2006 році.